Szarvas Kör 56

56km/ 2300m

A Rajt (az 1. ellenőrző pont) Szarvaskő központjában a Szarvaskő Fogadó előtt van. Miután a GeoGo-n elindítottad a túrát, innen indulsz a kék turista jelzésen a Szarvaskői várba. Ez rögtön egy jó erős kaptatót jelent. Kb. 500 m-nél jobbra kanyarodik a kék jelzés, de mielőtt követnéd, „mássz” ki a sziklára, a zászlóhoz. Egyrészt azért, hogy megcsodáld fentről a falut, másrészt azért mert itt van a 2. ellenőrző pont.
Ha ez megvolt, térj vissza a kék turista útra és kövesd a jelzést egészen amíg el nem éred a hófehér Gilitka kápolnát, a 3. ellenőrző pontot. Még mindig a kék jelzés a te utad, egészen a Bélapátfalvi Apátságig. Ez a szakasz, 1-2 rövidebb emelkedőt leszámitva, egy kellemes lejtmenet. Ha futó vagy, itt biztos elcsábít a tempó, de a Telekessy üdülőnél figyelj, mert könnyen a piros jelzésre tévedhetsz a nagy „rohanásban”!
Az apátság hátához érkezünk, de a bejáratnál van a 4. ellenőrző pont. Ha szükséged van vízre, itt a romok közt találsz egy „forrást” .
Ha begyűjtötted az igazolást indulj vissza ahol érkeztél, a parkolón át, de ne kanyarodj rá újra a kék jelzésre! Innen a kék korona illetve a kék átlós sáv mutatja az irányt a Bélkő tanösvényen, ami nagyrészt egy aszfaltozott szerpentin.
Ahol ketté válik a két jel, az átlós sávot kövesd, az felvezett teljesen a felhagyott bányába. Az aszfaltozott út végét hatalmas kövekkel zárták le, az egyiken meglátod felfestve a kék átlós sávot. A köveken átmászva kell tovább haladni. (Figyelj! A szerpentinen félúton is van hasonló, kövekkel lezárt elágazó. Nem az a te utad! ) A sok aszfalt után végre visszajutsz az erdőbe, egy erős kaptató után, ráfordulsz balra a sárga haromszög jelzésre, és máris megcsodálhatod a Bél-kő panorámát. Ez a 5. ellenőrző pont. Innen kocogj le ott, ahol a kilátóba felmásztál, de az elágazónál egyenesen előre figyelj, a sárga háromszöget kell keresned. Egy rövidke szakasz után újra válaszúthoz érsz. Keresztezi az utadat a zöld/sárga jelzés. Te balra indulj! A zöld hamarosan külön válik, te maradj a sárga úton! Bejön mellé a kék, a piros, de a sárgára koncentrálj. A Katonasíroknál, igazold az 6. ellenőrző pontot, és menj tovább lefelé a sárgán! Hamarosan egy jól futható földútra jutsz, de figyelni kell mert ha belefeledkeznél a tempóba, elmellőzheted a táblát, ami jelzi, hogy balra le kell ereszkedned egy ösvényen. Ez még mindig a sárga jelzés, de itt egy szakaszon szinte járhatatlan a jelölt túrista út ezért a patak túl oldalán párhuzamosan futó jelöletlen utat ajánlom. Ez levezet a Szalajka völgybe a Szikla forrásig ahol a 7. ellenőrző pontot is kipipáhatod.
Ha ez megvan, a vízesés mellett menj tovább felfelé, a Felső tónál tábla fogja jelezni az ősember barlanghoz vezető utat. A barlang előtt van a 8. ellenőrző pont. …és most jön talán a legnehezebb rész. A zöld háromszöget követve, küzd fel magad Istállóskőre!
Lehet, itt néha megbánod, hogy elindultál, de fent nagyon büszke leszel magadra.
Ha felértél húzd ki magad, és igazold a 9. pontot, és indulj tovább a zöld háromszögön. Az elágazónál a sárga háromszöget válaszd. Egyszercsak egy aszfaltos út fogja keresztezni utadat, ez „alatt” visz a sárga sáv, ezt kövesd egészen Bánkútig. Pontosan a Fehér Sas Panzióig ahol a 10. igazoló pont van. Jobb oldaladon lesz a panzió mikor mellé érkezel, és akkor is amikor az épületet megkerülve, már a kék jelzésen távozol Bánkútról.
Figyelj!! Egészen a célig nincs több vízvételi lehetőség!
A kék sávon haladsz, amíg meg nem látsz a bal oldaladon egy táblát Három kő felírattal. Itt menj balra kék kereszten. Hamarosan visszatérnél a Tar kőre vezető kék sávra, de ha már eljöttél idáig tégy egy kis kitérőt Három kőre, már csak azért is mert ott van a 11. pont! Ez a zöld háromszög lesz oda-vissza.
Ez után mehetsz tovább a kéken Tar kőre, a 12. ponthoz.
Innen irány Őr-kő!
A kéken haladsz majd egy nagyobb elágazónál a zöldet válaszd. Végül a kék kereszt vezet el az Őr-kő rétig, ahol keresd meg a kék háromszöget, és kapaszkodj fel az Őr-kő szikláira. Gyönyörködés közben a 13. igazolást is szerezd meg, majd a kék háromszöget tovább követve a másik oldalon ereszkedj le a csúcsról. A kék sávot elérve jobbra menj, és visszaérsz a zöld/sárga jelzésre. Igen, itt már jártál, de nem menj vissza a Bél-kőre, ahol a sárga háromszög elágazik, hanem maradj a zöld/sárga úton és lefelé kanyarodj! Itt, egy éles visszafordító kanyarnál lesz még egy ellenőrző pont, a 14.
Ezután már semmi másra nem kell figyelned, mint a zöld jelzésre, és hogy épségben megérkezzél.
A vasúti felüljáró alatt érsz vissza a faluba, jobbra fordulva eléred a kiindulási pontot.
Ne felejtsd el igazolni a célbaérkezést!
Ha igényeltél díjazást igyekszem személyesen átadni. Ha valami oknál fogva ezt nem tudom megtenni, térj be a Szarvaskő Fogadóba, ahol ha a telefonodra kapott igazolást felmutatod, megkapod az érmet.
Ha a fogadó zárva és nem tudunk személyesen találkozni, egyeztetünk és postázom a díjadat.

Bármi kérdésed, problémád van hívj!


+36304396286
Kuzman Krisztina

A túra adatlapja A túra indítása