Szarvas Kör 39

38, 97 km / 1688m 

A Rajt Szarvaskő központjában a Szarvaskő Fogadó előtt van. Miután a GeoGo-n elindítottad a túrát, innen indulsz a kék turista jelzésen a Szarvaskői várba. Ez rögtön egy jó erős kaptatót jelent. Kb. 500 m-nél jobbra kanyarodik a kék jelzés, de mielőtt követnéd, „mássz” ki a sziklára, a zászlóhoz. Egyrészt azért, hogy megcsodáld fentről a  falut, másrészt azért mert itt van az első ellenőrző pont. 

Ha ez megvolt, térj vissza a kék turista útra és kövesd a jelzést egészen amíg el nem éred a hófehér Gilitka kápolnát, a 2. ellenőrző pontot. Még mindig a kék jelzés a te utad, egészen a Bélapátfalvi Apátságig. Ez a szakasz, 1-2 rövidebb emelkedőt leszámitva, egy kellemes lejtmenet. Ha futó vagy, itt  biztos elcsábít a tempó, de a Telekessy üdülőnél figyelj, mert könnyen a piros jelzésre tévedhetsz a nagy „rohanásban”!

Az apátság hátához érkezünk, de a bejáratnál van a 3. ellenőrző pont. 

Ha begyűjtötted az igazolást indulj vissza ahol érkeztél, a parkolón át, de ne kanyarodj rá újra a kék jelzésre! Innen a kék korona illetve a kék átlós sáv mutatja az irányt a Bélkő tanösvényen, ami nagyrészt egy aszfaltozott szerpentin. 

Ahol ketté válik a két jel, az átlós sávot kövesd, az felvezett teljesen a felhagyott bányába. Az aszfaltozott út végét  hatalmas kövekkel zárták le, az egyiken  meglátod felfestve a kék átlós sávot. A követ átmászva kell tovább haladni.  Végre visszajutsz az erdőbe, egy erős kaptató után, ráfordulsz balra a sárga haromszög jelzésre,  és máris megcsodálhatod a Bél-kő panorámát. Ez a 4. ellenőrző pont. Innen kocogj le ott, ahol a kilátóba felmásztál, de az elágazónál egyenesen előre figyelj, a sárga háromszöget kell keresned. Egy rövidke szakasz után újra válaszúthoz érsz. Keresztezi az utadat a zöld/sárga jelzés. Te balra indulj! A zöld hamarosan külön válik, te maradj a sárga úton! Bejön mellé a kék, a piros, de a sárgára koncentrálj. A Katonasíroknál, igazold az 5. ellenőrző pontot, és menj tovább lefelé a sárgán! Hamarosan egy jól futható földútra jutsz, de figyelni kell mert ha belefeledkeznél a tempóba, elmellőzheted a táblát, ami jelzi, hogy balra le kell ereszkedned egy ösvényen. Ez még mindig a sárga jelzés. A Szalajka völgybe, a Szabadtéri Erdei Múzeumba érkezel „hátulról” . A bejáratánál kell igazolnod a 6. ellenőrző pontot. El se tedd a telefonod, hisz jobbra fordulva mindjárt eléred a Fátyol vízesést, ahol begyűjtheted a 7. igazolást. Ha ez megvan, a vízesés mellett menj tovább felfelé, a Felső tónál tábla fogja jelezni az ősember barlanghoz vezető utat. A barlang előtt van a 8. ellenőrző pont. …és most jön talán a legnehezebb rész. A zöld háromszöget követve, küzd fel magad Istállóskőre! 

Lehet, itt néha megbánod, hogy elindultál, de fent nagyon büszke leszel magadra. 

Büszkén igazold a 9. pontot, és irány Őr-kő! A zöld háromszög majd a kék kereszt vezet el az Őr-kő rétig, ahol keresd meg a kék háromszöget, és kapaszkodj fel az Őr-kő szikláira. Gyönyörködés közben a 10. igazolást is szerezd meg, majd a kék háromszöget tovább követve a másik oldalon ereszkedj le a csúcsról. A kék sávot elérve jobbra menj, és visszaérsz a zöld/sárga jelzésre. Igen, itt már jártál, de nem menj vissza a Bél-kőre, ahol a sárga háromszög elágazik, hanem maradj a zöld/sárga úton és lefelé kanyarodj!

Ezután már semmi másra nem kell figyelned, mint a zöld jelzésre, és hogy épségben megérkezzél. 
A vasúti felüljáró alatt érsz vissza a faluba,  jobbra fordulva eléred a  kiindulási pontot. 

Ne felejtsd el igazolni a célbaérkezést! 

Ha igényeltél díjazást igyekszünk személyesen átadni. Ha valami oknál fogva ezt nem tudjuk megtenni, térj be a Szarvaskő Fogadóba, ahol ha a telefonodra kapott igazolást felmutatod,  megkapod az érmet. 

Ha a fogadó zárva és mi sem tudunk személyesen fogadni, egyeztetünk és  postázzuk a díjadat. 

Bármi kérdésed, problémád van hívj! 

+36304396286  Kuzman Krisztina 

A túra adatlapja A túra indítása