Szarvas Kör 25

24,71 km / 1000m 

A Rajt Szarvaskő központjában a Szarvaskő Fogadó előtt van. Miután a GeoGo-n elindítottad a túrát, innen indulsz a kék turista jelzésen a Szarvaskői várba. Ez rögtön egy jó erős kaptatót jelent. Kb. 500 m-nél jobbra kanyarodik a kék jelzés, de mielőtt követnéd, „mássz” ki a sziklára, a zászlóhoz. Egyrészt azért, hogy megcsodáld fentről a  falut, másrészt azért mert itt van az első ellenőrző pont. 

Ha ez megvolt, térj vissza a kék turista útra és kövesd a jelzést egészen amíg el nem éred a hófehér Gilitka kápolnát, a 2. ellenőrző pontot. Még mindig a kék jelzés a te utad, egészen a Bélapatfalvi Apátsátig. Ez a szakasz, 1-2 rövidebb emelkedőt leszámitva, egy kellemes lejtmenet. Ha futó vagy, itt  biztos elcsábít a tempó, de a Telekessy üdülönél figyelj, mert könnyen a piros jelzésre tévedhetsz a nagy „rohanásban”! 

Az apátság hátához érkezünk, de a bejáratnál van a 3. ellenőrző pont. 
Ha begyűjtötted az igazolást indulj vissza ahol érkeztél, a parkolón át, de ne kanyarodj rá újra a kék jelzésre! Innen a kék korona illetve a kék átlós sáv mutatja az irányt a Bélkő tanösvényen, ami nagyrészt egy aszfaltozott szerpentin. 

Ahol ketté válik a két jel, az átlós sávot kövesd, az felvezett teljesen a felhagyott bányába. Az aszfaltozott út végét  hatalmas kövekkel zárták le. Az egyiken  meglátod felfestve a kék átlós sávot. A követ átmászva ezen haladj továbbra is. Végre visszajutsz az erdőbe, ahol egy erős kaptató után, ráfordulsz balra a sárga háromszög jelzésre és máris megcsodálhatod a Bél-kő panorámát. Ez a 4. ellenőrző pont. Innen kocogj le ott, ahol a kilátóba felmásztál, de az elágazónál egyenesen előre figyelj, a sárga háromszöget kell keresned. Egy rövidke szakasz után újra válaszúthoz érsz. Keresztezi az utadat a zöld/sárga jelzés. Te jobbra, lefelé indulj ! 

Még egy ellenőrző pont lesz, egy hirtelen jobb kanyarnál, a Kerek-hegyi visszafordítónál. Figyelj, mert ezt egy tábla fogja jelezni!  Ezután már semmi másra nem kell ügyelned, mint a zöld jelzésre, és hogy épségben megérkezzél. 

A vasúti felüljáró alatt érsz vissza a faluba,  jobbra fordulva eléred a  kiindulási pontot. 

Ne felejtsd el igazolni a célbaérkezést! 

Ha igényeltél díjazást igyekszünk személyesen átadni. Ha valami oknál fogva ezt nem tudjuk megtenni, térj be a Szarvaskő Fogadóba, ahol ha a telefonodra kapott igazolást felmutatod,  megkapod az érmet. 

Ha a fogadó zárva és mi sem tudunk személyesen fogadni, egyeztetünk és  postázzuk a díjadat. 

Bármi kérdésed, problémád van hívj! 

+36304396286  Kuzman Krisztina

A túra adatlapja A túra indítása